BloggRegistret.se

söndag 27 april 2008

Plåster mot skottsår

Jag tycker i och för sig att Folkpartiets Jan Björklund har helt rätt med sitt förslag om fler kuratorer och sköterskor på skolorna. Dom har ju försvunnit mer eller mindre på sista tiden. Men samtidigt tycker jag att det är som att ha libirala vapenlagar i självfösvarsanda, och sedan dela ut gratis plåster till alla skottskadade.

Problemet med ungdommar som mår dåligt är inte ett isolerat problem, utan istället en spegling av ett växande "vuxenproblem". Allt fler vuxna "går i väggen", eller blir "utbrända" som det också heter. Vad många inte vet är att detta problem inte alltid uppstår av att folk har mycket att göra, att dom inte tycker att dom "räcker till". Det är lika vanligt att symptomen uppstår av det motsatta, dvs "understimulans" och brist på uppskattning.

Många som går i väggen eller blir utbrända, upplever att dom inte bekräftas för sina insatser och/eller utför arbeten som ligger långt under deras prestationsförmåga. Detta är hålsovården medveten om, när det gäller vuxna alltså, men det verkar inte vara införstått när det gäller ungdommarna. Jag tror att det är där mycket av problemet ligger.

Vad som VERKLIGEN behövs i dagens skola är fler lärare och mindre antal elever i klasserna, säg max 15 stycken. Då är det större chans att dessa elever fångas upp Innan dom skär sig eller mår allmänt dåligt. Dessutom tror jag att skolorna då skulle klara sig alldeles utmärkt med det (lilla) antal kuratorer och sköterskor som finns idag. Alltså, en insats, två avhjälpta problem....

Länkar: Folkpartiets Jan Björklund i Aftonbladet

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Klicka här om du uppskattar Börjes Blogg. Tack!
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 

Inga kommentarer: