BloggRegistret.se

onsdag 18 april 2007

En luden Nelson

Lisa, you're a Buddhist, so you believe in reincarnation. Eventually, Snowball will be reborn as a higher lifeform... like a snowman - Homer Simpson

Kommer du ihåg den lilla sjuka, ET-look-alike, noshörningen Nelson som figurerade i pressen för x antal år sedan. Han föddes sjuk och hans (och samhällets) kamp följdes noga och intensivt i varje tidning värt namnet. Nu är han och företeelsen reinkarnerad, nu som isbjörnen Knut på ett zoo i Tyskland.

Jag kommer aldrig att glömma hur arg och förbannad jag var över Nelson-hysterin. I samma veva var det en massa debatter om vår dåliga sjukvård här i Sverige, med långa köer bl.a (hur mycket har ändrats där?). Men lik förbannat gick ett helt kirurgteam ut i pressen och lovade att ställa upp, gratis(!), för att hjälpa den lilla skrynkliga varelsen. Kommer du ihåg?

Hur det gick? Jo han dog såklart, och dödsrunorna lyste svarta på löpsedlarna. Antagligen kommer samma sak att hända med lille Knut.

I sann taoistisk anda kan man tänka: "Om man inte kan rädda en myra, hur skall man då kunna rädda världen". Ok, jag köper det, men jag vill dra det längre. Vad är det som säger att myran, isbjörnen, världen SKA räddas? Det vi värnar som "livets gång", är ju faktiskt bara en resa mot slutet.

Konstigt det där med att lidande djur oftast får mer och större empatiutbrott en lidande människor, den informationen stängs snabbare/lättare av. Vi, människan, bestämmer genom vårt eget perspektiv, när ett djur lider eller inte. Vi lägger snabbare våra egna tankar och känslor i ett djur, än vi gör gentemot våra vardagliga grannar. Hmm..

Inga kommentarer: