BloggRegistret.se

fredag 9 november 2007

Mördarlek på Lerumskola

Nu efter dom hemska händelserna i Jokela Finland, svävar dom självklara frågorna runt i medier och människors medvetande: "Hur kunde detta hända?", "Kunde det stoppas i förväg?", osv.

Ganska skrämmande då när man idag läser om Lerum Gymnasium. Där kör man sedan en tid tillbaka en (frivillig) rollspelslek bland eleverna, enbart i syfte om att få eleverna att lära känna varandra, minska mobbing och utanförskap, samt att öka känslan av trygghet i skolan.

Leken heter "Killer" och utgår från en idé från Sveriges Elevråds Centralorganisation (SECO). Den går ut på att eleven vid anmälan till leken, får ett "offer" tilldelad till sig, en annan elev. Detta offer är självklart inte medveten om att vara "vald", även om han/hon såklart är med i leken.

Därefter skall offret "mördas". Kastas en badleksak mot offret, räknas detta som en bomb. En sked mot hjärtat symboliserar en kniv på samma ställe, och lyckas eleven att sätta en röd tejpbit på offrets hals, räknas det som halshuggning. Vinner gör den som lyckas eliminera flest offer.

"Hur kunde detta hända?" "Kunde det stoppas i förväg?"

Rektorn på skolan, Lars-Åke Rosenqvist, blir mycket upprörd och tycker det är absurt när folk drar paralleller mellan skolans lek och massakern på skolan i Finland.

Jo jo. Det kan vara lätt att vara efterklok. Men i vissa samanhang är det faktiskt inte så djävla svårt att vara det i förväg.

"Det trodde jag aldrig att det skulle hända här på vår lilla skola. Sånt händer ju bara på TV"

Inga kommentarer: