BloggRegistret.se

fredag 2 maj 2008

Är Gud den Gode?

Läste Teologie doktor Annika Borg's artikel i SvD om hurvida man definierar en sjuk/ond människa, "Alla bär på ett frö till ondska". Intressant men skrämmande.

Personligen drar jag alltid öronen åt mig när folk blandar ihop tro och vetenskap. Jag vet att det finns ett luddigt gränssnitt mellan dessa olika tankesätt. Men bara för att man inte känner till marken på andra sidan gränsen bör man inte blanda in religösa tankebanor i ämnet.

Som jag ser det finns det två problem med att göra så. Först och främst människans förmåga att alltid se sig själv som stående på toppen av sin utveckling "just nu vet vi allt. Fan va knäppa dom var förr". För det andra, just det som Annika Borg nämner i sin text "Samtidigt som det goda en gång för alla har segrat".

Om vi nu tänker rent teologiskt/religöst, hur vet vi då att vi lever i en värld där det goda har vunnit? För att vi mår bra? Jämfört med vad? Är det alltså onda människor som är "Det onda", och precis som Annika säger, har dom det då i sig?

Ovanligt korkad "Ond sida" i så fall. Vad eller vem vinner en sådan sida över med sådant beteende? Inget och ingen antagligen. Men om "Det onda" istället representerades av prästerskapet, vilket skulle vara ett väldigt smart sätt av "Den onda" sidan att profilera sig, då skulle dom helt plötsligt få massor av medlemmar. Speciellt om dom samtidigt går ut och säger att "Det goda" redan segrat...

Länkar: Annika Borg i SvD

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Klicka här om du uppskattar Börjes Blogg. Tack!
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 

Inga kommentarer: