BloggRegistret.se

söndag 27 juli 2008

Vapenskrammel i Thailand

Det sägs inte mycket om det i Svensk media (inget faktiskt), men det skrammlas en hel del med vapen vid den Thai-Kambodjanska gränsen i NordÖstra Thailand. Sedan en tid tillbaka bråkar Thailand och Kambodja över dagens gränsdragning i provinsen SiSaKet, och det är Thailand som kräver tillbaka sina landområden.

Ett område som pga sin geografiska utformning, bara går att nå, landvägen, från Thailand, men som sedan den senaste gränsdragningen tillhör Kambodja, är det som det bråkas om. Området är sedan urminnes tider ett Khmerområde (både på Thailands och Kambodjas sida) och är känt för sina uråldriga lämningar och tempelruiner från en avlägsen blomstrande storhetstid bland Khmererna.

Titta på det 1000 år gamla Khao Phra Viharn t.ex. Tempelområdet ligger i Thailand, medan själva templet ligger i Kambodja och det går inte att komma fram till det från den Kambodjanska sidan.




Både Thailand och Kambodja har dom senaste veckorna koncentrerat allt större militära trupper på respektive sida. Vi själva hälsade på hos släkt och familj i området nu i juli, och vi kan berätta om (ganska skrämmande) flyguppvisningar av det Thailändska flygvapnet runt och utmed gränsen dagtid.

Det mest oroväckande är ändå att lokalbefolkningen (Khmerer på bägge sidorna) även privat börjar rota i sina vapengömmor och göra sig "beredda". Men om det är för att försvara sitt Thailand/Kambodja, eller för att gemensamt försvara sig mot respektive militärer, låter jag vara osagt.

Nu skall länderna träffas nästa vecka i Kambodja, och forhoppningsvis skall det lösa sig (någon lär få svälja sin stolthet). Tills dess har Thailand nu i alla fall bestämt sig för att stänga nationalparken Khao Phra Viharn.

Länkar: The Nation om att stänga parken - Bangkok Post om konflikten

Inga kommentarer: